KLİMA BAKIMI

AYSF İklimlendirme, DAIKIN Klima servisi arıza – bakım ve onarım servis hizmetleri olarak önceliğimiz DAIKIN yetkili klima servisi kalitesinde 100% müşteri memnuniyeti prensibi, konusunda uzman ve gerekli tüm donanıma sahip teknik elemanları ile  hizmet vermektir.

KLİMA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ ?

» Klimayı hangi sıcaklığa ayarlamalıyım?
» Klima kumandası üstündeki simgeler ne anlama gelir?


Klimayı hangi sıcaklığa ayarlamalıyım?

Split klimalar oda iklimlendirmesi için tasarlanmıştır. Sadece odanın ısıtılmasında ve soğutulmasında kullanılmalıdır. Ayarlanan sıcaklığın da, konfor şartlarında olması daha ekonomik ve daha verimli bir iklimlendirme olmasını sağlayacaktır. Yazın 23-26 derece arasında, kışın ise 19-22 derece arasında ayarlayabileceğimiz bir sıcaklık bizim için en ideal konfor sıcaklığı olacaktır. Bu sayede daha konforlu ve daha ekonomik bir iklimlendirme sağlayacaktır.

Kumandanın üstündeki simgeler ne anlama gelir?
Klima çalışma modları bazı klima kumandalarında simgelerle, bazı kumandalar üzerinde kelimelerle belirtilmiştir. Simge ile gösterilen kar işareti, başka bir kumandada “Cool” kelimesiyle ifade edilmektedir ve soğutma işlemini temsil etmektedir. Isıtma modu simge olarak güneş ile ifade edilmiştir. Kelime olarak “Heat” kelimesi yer almaktadır. Nem alma moduna baktığımızda simgesi damla işareti, kelimesi ise “Dry” kelimesidir. Fan modunun simgesi pervane işareti, kelimesi ise ”Fan”dır. Kumanda üzerindeki üçgen simgesi otomatik modu simgelemekte, kelime karşılığı ise “Auto” kelimesidir. Kullanıcının havayı sağa-sola veya aşağı-yukarı yönlendirebilmesi için “Swing” düğmesi bulunmaktadır. Kullanıcının isteğine bağlı olarak açma ve kapama zamanlayıcıları için “Timer” düğmesi bulunmaktadır. Daikin cihazlarda kullanılan akıllı göz fonksiyonu sayesinde kullanıcının olmadığı zamanlarda enerji tasarruf modu devreye girmektedir. Aynı zamanda kullanıcının üzerine soğuk veya sıcak havayı üfleyerek rahatsız etmemek üzere kullanıcı sağa geçtiğinde, klima sol tarafa üfleme kanatlarını çevirir. Sola geçtiğinde sağ tarafa çevirerek kullanıcı üzerine vurmasını engeller.

» Klimalar her tip eve monte edilebilir mi?
» Evim için uygun boyuttaki klimayı nasıl seçmeliyim?
» Klima herhangi bir kişi tarafından monte edilebilir mi, yoksa montaj için bir uzmana ihtiyaç var mı?
» Evim için uygun boyuttaki klimayı nasıl seçmeliyim?

 
Klimalar her tip eve monte edilebilir mi?
Klima seçimindeki en önemli nokta bizim klimayla ilgili ihtiyaçlarımız ve beklentilerimizdir. Örneğin; klimayı yatak odasında kullanmak istiyorsak, ses seviyesi en düşük klima hangisiyse onu seçmeliyiz. Ortam havasını en iyi şekilde temizlesin ve taze havayla da ortamın konforunu arttırsın istiyorsak, bu tarz arayacağımız bir klima bize en uygun klima olacaktır. 

Evim için uygun boyuttaki klimayı nasıl seçmeliyim?
Bunun dışında, eğer klimayı ofiste kullanacaksak, elektronik cihazları soğutmada kullanmak istiyorsak, düşük dış ortam sıcaklıklarında soğutma yapabilecek bir dış ünite seçmemiz lazım. Bunda mutlaka profesyonel bir firmadan destek almak gerekiyor. Hangi tip klima seçmek istiyorsak ilk önce modellerini, ihtiyaçlarımızı ve klimayı nerede kullanacağımızı belirlememiz gerekir. Bu belirlemeleri yaptıktan sonra profesyonel bir firmadan destek alarak, almamız gereken ünitenin kapasitesi ve tipi seçilmelidir. Profesyonel bir firma mekanın hacmine, mekanda bulunan insan sayısına ve mekanda bulunan cihaz sayısına göre en uygun kapasite ürünü ve en uygun üfleme tipine sahip ürünü seçecektir. Kapasitesi doğru seçilmiş olsa dahi ürün tipi yanlış seçilen klimalar ortamdaki havanın doğru bir şekilde dağılmamasına ve ortam konforunu sağlamamasına sebep olurlar. Bu yüzden profesyonel bir firma tarafından keşif hizmetlerinin verilmesinde fayda vardır. 

Klima herhangi bir kişi tarafından monte edilebilir mi, yoksa montaj için bir uzmana ihtiyaç var mı?
Montaj için evimize gelen yetkili servis, ilk önce ünitenin havaya en iyi dağıtabileceği iklimlendirebileceği yeri seçerler. İç ve dış ünite arasındaki mesafe farkına bakılır. İç ve dış ünite arasındaki mesafe ne kadar birbirine yakın olursa sistemin rejime girmesi ve daha hızlı bir şekilde ısıtıp soğutması sağlanabilir. Evimize gelen yetkili servis, klimanın nereye takıldığında havayı daha rahat bir şekilde dağıtabileceğini, iç ünitede oluşan drenaj suyunun daha rahat bir şekilde nasıl dışarı verileceğini ve klimanın çalışabilmesi için gerekli olan elektrik beslemesinin nerden alınabileceğini hesaplar buna en uygun, en optimum yeri seçer. İç ve dış ünite yerinin tespitini yapan yetkili servis iç üniteyi iç ortamdaki en uygun yere askı aparatı ile asar. Yine aynı şekilde dış ortam ünitesinde evin dış bölgesinde bir askı konsolu vasıtasıyla asmaktadır. Bu iki ünite arasındaki bakır boyu bağlantıları, elektriksel bağlantıları birbirine bağlayarak dekoratif bir bandaj vasıtasıyla sarar.

Evim için uygun boyuttaki klimayı nasıl seçmeliyim?
Size uygun klima seçimini yapabilmek için Daikin web sitesinde bulunan klima seçim programını kullanabilir veya Daikin bayiilerine giderek profesyonel destek alabilirsiniz.

» Yeni satın alınan bir klimanın ortalama ömrü ne kadardır?
» Klimam için ne sıklıkta servis kontrolü yaptırmalıyım?


Yeni satın alınan bir klimanın ortalama kullanım ömrü ne kadardır?
Inverter Klimalar, kapasitesini ortamın ihtiyacına göre ayarlayabildiğinden, Inverter olmayan sistemlere göre çok daha tasarruflu klimalardır. İlk günki gibi verimlerini koruyabilmeleri için belli periyotlarda bakım yapılmaları gerekmektedir. Klima kullanıcılarının klimalarının filtrelerini belli periyotlarda temizlemeleri, aynı zamanda dış ünite ve iç ünitede bulunan ısı değiştiricileri konusunda uzman yetkili servisler tarafından belli periyotlarda bakım yapılmaları gerekir. Bu sayede Inverter Klimalar uzun yıllar boyunca istenilen performansta kullanılabilir.

Klimam için ne sıklıkta servis kontrolü yaptırmalıyım?
Klimaların periyodik bakımları iç ünitenin bulunduğu ortamdaki hava kalitesine bağlıdır. Bazı ortamlarda hava kalitesi çok kötüyse 3 ayda bir, 6 ayda bir ya da senede bir temizlenmesi gerekebilir. Çok kötü bir hava kalitesine sahip olmayan yerlerde ise, yılda bir bakım yaptırılmasında fayda vardır. Klimalara yapılacak olan periyodik bakımlar, aynı koruyucu hekimlik gibidir. Arıza meydana gelmeden önce yapılmalıdır ki, arıza oluşumu engellenebilsin diye.

» “Inverter & “Sezonsal Verimlilik” ne demektir? (Daikin sitesinde sezonsal verimlilik hakkında bilgileri bulabilirsiniz.)
» Birden fazla iç ünite için tek bir dış ünite kullanabilir miyim?
» Klimalar soğutmanın yanı sıra etkili ısıtmayı da garanti edebilmekte midir?
» Klima nasıl soğutur?


“Inverter” & “Sezonsal Verimlilik” ne demektir?

Inverter, modern klimalarda kullanılan teknik bir terimdir. Inverter Klimalar, kapasitesini ortamın ihtiyacına göre ayarlayabilen sistemlerdir. Eski sistemlerle karşılaştırdığımızda Inverter olmayan klimalar; ortamı, ayarlanan sıcaklığa ulaştırdığı zaman durmaktadır. Bu durmayla tekrar çalışmaya başlama arasında;
1. Ortamda sıcaklık farkı oluşmakta,
2. Klimanın kapasitesi sabit olduğundan enerji sarfiyatı değişmemektedir.

Inverter Klimalarda ise klima ortamın ihtiyacına göre kapasitesini ayarlayabildiği için, ortamın ihtiyacı azaldığında klima kapasitesini düşürerek daha az elektrik harcamakta, aynı anda ortamın sıcaklığını sabit tutmaktadır. Diğer klimalardan en önemli farkları bunlardır.

Enerji verimlilik değeri Avrupa standartlarınca A sınıfı ile G sınıfı arasında sınıflandırılmıştır. Standart Enerji Verimlilik değerleri laboratuvar şartlarındaki standart sıcaklıklar bazalınarak yapılmaktadır. Sezonsal Enerji Verimliliği ise, farklı dış ortam sıcaklıklarında ve farklı kapasitelerde klimanın çalıştırılmasıyla elde edilen bir enerji verimlilik oranıdır. Daikin Avrupa’da Sezonsal Enerji verimliliğine öncülük ederek, 2013 yılının Ocak ayından itibaren tüm ürünlerinde Sezonsal Enerji Verimlilik laboratuvar şartlarını uygulamaktadır. 2014 yılından itibaren ise Türkiye’de Daikin’ın tüm ürünleri Sezonsal Enerji Verimliliğine uygun şekilde kataloglanmıştır.

Birden fazla iç ünite için tek bir dış ünite kullanabilir miyim?
Split klimalar bir iç ve bir dış üniteden oluşmaktadır. Birden fazla odaya klima takmak istediğimizde, birden fazla dış üniteye de ihtiyacımız olacaktır. Bunun için çözüm olarak Daikin Multi Split Klimalar kullanılabilmektedir. Bir dış üniteye maksimum 5 kadar iç ünite bağlanabilir. Bu sayede bir dış üniteyle birden fazla iç ünite sayesinde farklı odalarda iklimlendirme imkanı sağlayabiliriz.

Klimalar soğutmanın yanı sıra etkili ısıtmayı da garanti edebilmekte midir? Klima nasıl soğutur?
Split klimaların fonksiyonlarına baktığımızda ise, soğutma işlemi, ısıtma işlemi, nem alma işlemi, fan modu ve otomatik modlar bulunmaktadır. Soğutma işlemini, içinde bulunan soğutucu akışkanın ortam ısısını emmesi vasıtasıyla yapılır. Isıtma işlemini, sistemde bulunan soğutucu akışkanlar çevirerek soğutucu akışkanın ısısını iç ortama vererek yapmaktadır. Nem alma düşük güçte bir soğutma işlemidir. Hava içerisinde bulunan buhar halindeki nem soğuk iç ünite yüzeyine çarptığında hava içerisindeki nem sıvılaşır ve dışarı atılarak ortamdaki nem alınmış olur. Daikin Klimalarda otomatik mod, ortalama 25 dereceye ayarlanmıştır. İç ortam sıcaklığı 25 derece üzerinde olduğu durumlarda klima soğutma modunda çalışmaya başlar. Yine iç ortam sıcaklığı 25 derecenin aşağısındaysa ısıtma modunda başlayarak otomatik modu kendisi seçer.

» Klima kullanımı nedeniyle soğuk alğınlığına yakalanır mıyım?
» Sağlıklı iç ortak sıçaklığı nedir?
» Klima kullanımı alerjik reaksiyona veya diğer rahatsızlıklara yok açar mı?


Klima kullanımı nedeniyle soğuk algınlığına yakalanır mıyım?

Soğuk algınlığına, yalnızca soğuk algınlığına neden olan virüslere temas ederek yakalanırız. Ancak uygun şekilde kullanılmayan ve uygun olmayan şekilde bakım yapılan klimalar soğuk algınlığına benzer semptomlara sebep olabilir. Standart klimalar yalnızca iç ortamdaki havayı iç ünitede bulunan filtreler ve ısı değiştiriciler üzerinden geçirerek iç ortama üflerler. İç ortam havası içerisinde bulunan kirleticiler ve tozlar zaman içerisinde iç ünitedeki filtreleri tıkamaya başlar. Bu da üflenen havanın kalitesinin düşmesine sebep olur. Bu yüzden filtreler periyodik olarak kullanıcılar tarafından, ısı değiştiricileri ise periyodik olarak konusunda uzman yetkili servisler tarafından temizlenmelidir. Aksi takdirde kirli hava filtrelerinden ve kirli ısı değiştiricileri üzerinden üflenen hava insan sağlığını tehdit edebilir.

Sağlıklı iç ortam sıcaklığı nedir?
Sadece filtrelerin ve ısı değiştiricilerin temiz olması klimanın iyi kullanılması anlamına gelmez. Konfor sıcaklıkları yazın 23-26 derece arasında, kışın ise 19-22 derece arasındadır. Yazın çok daha düşük sıcaklıklarda klimamızı kullanmaya çalışırsak, ortam sıcaklığının çok düşük olmasından kaynaklı nem miktarı düşeceğinden soğuk algınlığı hissiyatı verebilir. Aynı zamanda çok düşük sıcaklıklarda kullanmaya çalışacağımızdan bu klimamızın sarfiyatını artıracaktır.

Klima kullanımı alerjik reaksiyona veya diğer rahatsızlıklara yol açar mı?

Standart klimalar sadece ortam havası içerisindeki tozları filtrelerken, sektörde bir ilke imza atan Daikin, Ururu Sarara model klimasında kullandığı yüksek teknolojiyle (flash streamer ürünüyle) hava içersindeki kirleticileri plazma ışınlarına göre bin kat daha güçlü filtre eder. Aynı zamanda dış ortamda bulunan taze hava ünitesiyle iç ortamdaki hava kalitesini de yükseltir.

» Klima evlerde cereyana neden olur mu?
» Klimalar kloroflorobarbonlarla (CFC) ozon tabakasına zarar verir mi?
» Klima çalışırken uyuyabilir miyim? Çok gürültü yapmaz mı?


Klimalar evde cereyana neden olur mu?
Sptlit klimaların montajı, yetkili servis personelleri tarafından koşullandırılan havanın ortama en iyi yayılacağı yer olarak seçilir. Burada önemli olan nokta klimanın üflediği havanın direk insan üzerine vurmaması gerekliliğidir. Bunun için de klima uzaktan kumandaları üzerinde, aşağı-yukarı ve sağ-sol üfleme düğmeleri bulunmaktadır. Kullanıcılar havanın kendilerine gelmeyeceği şekilde bu yönlendirme kamçıklarını kullanabilirler. Daikin klimalarda kullanılan akıllı göz özelliği sayesinde klimanın hava üflemesi, kullanıcının olmadığı yöne doğru çevrilerek, kullanıcıyı rahatsız etmeyecek yere yönlendirilir.
 
Klimalar kloroflorokarbonlarla (CFC) ozon tabakasına zarar verir mi?
Split klimaların içerisinde bulunan soğutucu akışkan sayesinde, iç ortam havası içerisinde bulunan ısı emilerek dış ünite vasıtasıyla dış ortama atılır. Bunu yapan madde, klimanın içerisinde bulunan soğutucu akışkandır. Daha önce kullanılan soğutucu akışkanlar içerisinde bulunan Klor (CI) elementi yüzünden ozon tabakasına zarar vermekteydi. Son zamanlarda kullanılan R410A dediğimiz soğutucu akışkanlar içerisinde Klor elementi bulundurmadığından ozon tabakasına zarar vermemektedir. Yetkili servisler tarafından montajı yapılan klimalar, montajı doğru yapıldığı takdirde gaz kaçağı olmayacağı için ozon tabakasına zarar vermezler. Daikin tüm ürünlerinde ozon tabakasına zarar vermeyen soğutucu akışkanlar kullanmaktadır. Bununla birlikte sara etkisi yaratmayan yeni teknolojiler de geliştirilmeye devam etmektedir.
 
Klima çalışırken uyuyabilir miyim? Çok gürültü yapmaz mı?
Daikin klimalar, yüksek performansa sahip olmakla birlikte özellikle yatak odası gibi yerlerde kullanılmak üzere 19 dB ses seviyesinde modelleri bulunmaktadır.

Hayır. Soğuk algınlığına yalnızca soğuk algınlığına yol açan virüslere temas ederek yakalanırsınız. Ancak, uygun olmayan şekilde kullanılan ve bakımı yapılan klimalar, soğuk algınlığına benzer semptomlara yol açabilir. Klimanın içinin temiz kalmasını sağlayan, küf ve bakteri oluşumunu önleyen düzenli bakımın yanı sıra, klimayı ortamı soğuturken çok düşük sıcaklıklara ayarlamaktan da kaçınmalısınız.

Klimanın 25°C’nin altında ve dış ortam sıcaklığından maksimum 6°C daha düşük bir sıcaklığa ayarlanmaması tavsiye edilir. Örneğin, dışarıda hava sıcaklığı 32°C ise, iç ortam sıcaklığının 26°C’den daha düşük olmaması gerekir. Daha düşük sıcaklıklar, iç ortamdaki nemin azalmasına yol açar ve bu da, burun ve boğaz zarını kurutarak soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterir. Çok sıcak günlerde dış ortamla iç ortam sıcaklıkları arasındaki farkın arttırılması kabul edilebilir; ancak bu fark, soğuk ve sıcak ortamlar arasındaki geçişte yüksek sıcaklık farkından kaynaklanan “soğuk şok” stresinden kaçınmak için 10°C’yi geçmemelidir

Daikin Ururu Sarara dışındaki standart klimalar, yalnızca iç ortamdaki havayı devri daim eder. Bazı modellerde iç ortamdaki havayı temizleyen hava temizleme filtreleri bulunmaktadır, dolayısıyla gereken şekilde bakım yapıldığı takdirde, klimanın üflediği hava genel iç ortam havasından daha temizdir. Ancak, dışarıdaki havadan daha temiz olması, dışarıda (sanayi, trafik) ve içeride (kimyasal temizlik maddelerinin, sentetik kumaşların kullanılması, vs) bulunan kirleticilerin yoğunluğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Daikin Ururu Sarara, temizlenmiş dış ortam havasını odaya verme özelliği ile benzersiz bir klimadır ve iç ortam havasının temizlenmesinde Daikin Streamer hava temizleme teknolojisini kullanmaktadır.

Hayır. Gerektiği gibi bakım yapılan (temizlenen) ve kullanılan klimalar, alerjiye veya rahatsızlığa yol açmaz. Ancak, bazı iç parçaları düzenli olarak ıslandığı için klimaya uygun şekilde bakım yapılması ve temizlenmesi gereklidir. Küf ve bakteri oluşumunu önlemek için klimaların temizlenmesi gerekir.

Klimayı evinizde istediğiniz gibi konumlandırabilir ve hava akışını istediğiniz şekilde kontrol edebilirsiniz. Akım ve istenilen sıcaklık birbirine yakın olduğunda, modern klimalar, fanların minimum hızda çalıştığı standby (bekleme) modunda çalışmaktadır. Çeşitli ayarlara ve seçeneklere bağlı olarak cereyan kolaylıkla önlenebilmektedir

Hayır. 2004 yılından bu yana, Avrupa’da kloroflorokarbon ihtiva eden klimalar satılmamaktadır. Bugün piyasada bulunan bütün klimalarda ozon tabakasına zarar vermeyen soğutucu akışkanlar kullanılmaktadır.

Bu tamamen klimanın modeline bağlıdır. Daikin, hafif bir yaprak hışırtısı veya sakin nefes alma seviyesi olan 19 dB(A) (Ses Basınç Seviyesi) kadar sessiz bir seviyede çalışabilen piyasadaki en sessiz ürünlerden bazılarını üretmektedir.

Duvara monte edilen üniteler, en sık kullanılan klima üniteleridir, ancak çok farklı modeller de bulunmaktadır. Örneğin, döşeme tipi üniteler, zeminin yakınına radyatör gibi monte edilebilmekte veya tavan tipi üniteler tavana asılmakta ve böylelikle duvarda yer kaplama maktadır.

Ayrıca, tamamen gizli olan kanal tipi üniteler de bulunmaktadır (bazen gizli tavan üniteleri olarak da adlandırılır) (yükseltilmiş tavanda veya teknik odada) ve iklimlendirilmiş hava odaya (odalara) hava kanallarıyla dağıtılır.

“Inverter”, modern klimalarda kullanılan ve kompresörün değişken hızlarda çalışabilmesine olanak sağlayan ve dolayısıyla sağladığı kapasiteyi akıcı bir şekilde ayarlayabilen elektronik bir parçaya verilen teknik terimdir.

Kapasiteyi ayarlamak için kapatılıp açılan kompresörlerin kullanıldığı eski, daha az gelişmiş klimalarla karşılaştırıldığında “inverter” ünite, tüm soğutma sezonu boyunca %30 ila %50 oranında daha az elektrik tüketmektedir.

Odanın soğutulması, odadaki ısı enerjisi alınarak dışarı “üflenmek” suretiyle sağlanır. Soğutucu akışkan, klimanın boru sisteminin içinde akan ve bu ısı enerjisini içeri ve dışarı arasında nakleden sıvıdır.

Kullanılan maddeler, prosesin enerji açısından verimli ve kullanımı güvenli olan teknoloji ile gerçekleştirilebilir olmasını sağlayan özelliklere sahiptir.

Evet, multi-split dış ünite olarak adlandırılan ünitelerle bu kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu üniteler, birden fazla (5’e kadar) iç üniteye hizmet verebilmektedir.

Evet. Isı pompalı klima ile ısıtma, halen enerji verimliliği en yüksek olan ve genellikle de maliyet açısından en etkin ısıtma şeklidir.
 
Klimanın ısı pompası, iç ortamdaki havayı doğrudan ısıtırken, havadan suya veya yerden suya ısı pompaları, ilk olarak suyu ısıttığı ve ardından su odayı ısıttığı ve bu ilave adımda da enerji kaybına yol açtığı için geleneksel radyatörler suyu ısıtan ısıtma pompalarından daha verimlidir.
Modern klimalar, beklediğinizden daha az elektrik tüketmektedir. Örneğin, Daikin FTXS25K + RXS25K sistemi (orta büyüklükte bir oda için uygun ünite) tipik bir soğutma mevsiminde (EN14825 standardına göre) yaklaşık olarak 137 kWh elektrik tüketir.
 
Bu, 9¢/kWh Avusturya oranı ile hesaplanan 12 Euro’nun bir miktar üzerindedir.Ancak, fiilen ne kadar enerji tüketildiği, klimanın nasıl kullanıldığına ve modelin verimliliğine bağlıdır.

Bu yerel ulusal mevzuata bağlı olabilir. Ancak Daikin, klimanın uzun ömürlü olmasını ve sorunsuz çalışmasını sağlamak ve yukarıda bahsedilen sağlıkla ilgili sorunlardan kaçınabilmek için yıllık olarak servis kontrolü ve bakım yapılmasını tavsiye etmektedir.

Düzenli olarak ve gerektiği gibi bakım yapılan Daikin klima üniteleri, yaklaşık 14 yıl kullanım ömrü olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak, halen piyasada 20 yıldan fazla bir süredir çalışmakta olan çok sayıda Daikin ünitesi bulunmaktadır.

Bu büyük ölçüde yerel elektrik ve gaz fiyatlarına bağlıdır, ancak birçok bölgede daha ucuz olduğu söylenebilir. Bu, ısı pompalı klimanın ısıtma esnasında ısı enerjisinin büyük bir kısmını, tamamen ücretsiz olan dışarıdaki havadan alması sayesinde gerçekleşmektedir.
 
Avusturya’daki enerji fiyatları göz önüne alındığında, ısı pompalı klima ile ısıtma, gazlı brülöre göre %60 daha ucuza gelmektedir.

Hemen hemen evet. Konut tipi klimaların büyük bir kısmı hafiftir, dolayısıyla alçı duvarlara bile monte edilmesinde bir sorun yoktur. Tek kısıtlayıcı gereklilik, evde ve iyi kalitede elektrik kaynağının bulunmasıdır. Dizel jeneratörler gibi ekipmanlardan sağlanan elektrik inverter klimalar için uygun nitelikte olmayabilir.

Klima montajı, özel aletlerin ve cihazların kullanılmasını gerektirir, dolayısıyla profesyonel bir tesisatçı tarafından monte edilmelidir. Ayrıca, klimalar soğutucu akışkan içerdiğinden (Kyoto protokolü kapsamında olan maddeler) birçok ülkenin mevzuatı, klimaların sertifikalı kişiler tarafından monte edilmesini ve bakımlarının yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Birçok durumda, klimayı monte etmek bir gün veya daha kısa sürmektedir. Ancak montaj süresi, boruların kaç duvardan geçeceği, elektrik kaynağının yeri ve elektrik dağıtım panosunda klimanın bağlanacağı boş uç olup olmadığı gibi birçok faktöre bağlıdır.

Uygun boyutta klimanın seçimi bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Çünkü klimanın boyutu yalnızca iklimlendirilecek olan oda sayısına bağlı değil, aynı zamanda pencerelerin büyüklüğüne ve yönüne, pencerelerin aldığı güneş ışığına ve diğer faktörlere de bağlıdır. Genel kabul görmüş temel kural olarak, iklimlendirilecek olan alanın her metre karesi için 60W ile 120W arasında soğutma kapasitesine ihtiyaç vardır.